Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

“Κατάληψη, αντίσταση, παραγωγή- RiMaflow”, Ναι, μπορούμε!



Ναι, μπορούμε! Οι εργάτες στο Μιλάνο καταλαμβάνουν 
και αναμορφώνουν το κλειστό τους εργοστάσιο

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbxVExwJY0zbe3O74XU63Ga12XEZ2PRG7CsOccqqrTpdMyTCvKE0lmf_nLHG_m_07qOPHP4CQPbFqj5_hpZQPg3dKust-dr0hJLrAnKXrUjrGWAf8VjawCpt3IRspMfsq-BDGOHSGuRII/s1600/rimaflow2_02.jpg
 
Σκηνοθέτες και παραγωγοί της ταινίας “Κατάληψη, αντίσταση, παραγωγή- RiMaflow”, που αναφέρεται στην ανάκτηση ενός εργοστασίου στο Μιλάνο της Ιταλίας, ήταν ο Ντάριο Ατσελίνι και ο Όλιβερ Ρέσλερ.

Το Μάφλοου, ένα εργοστάσιο έξω από το “Μιλάνο, ήταν μιας πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Έκλεισε το 2009 μετά από δόλια χρεοκοπία και ξαναπουλήθηκε το 2010. Ο νέος ιδιοκτήτης δεν ξανάρχισε ποτέ την παραγωγή και έκλεισε το εργοστάσιο τον Δεκέμβριο του 2012, αφαιρώντας τα περισσότερα μηχανήματα.

Τον Φεβρουάριο του 2013, οι πρώην εργάτες του Μάφλοου, άλλοι επισφαλείς εργαζόμενοι και εργάτες από ένα κοντινό εργοστάσιο κατέλαβαν τη μονάδα. Οι 20 εργάτες που συμμετείχαν στην ανάκτηση του εργοστασίου ανανέωσαν τη μονάδα. Ανακυκλώνουν υπολογιστές και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, άνοιξαν μπαρ και καφετέρια, οργανώνουν υπαίθρια αγορά, δραστηριότητες με την κοινότητα, και έχουν συνάψει συμμαχίες με παραγωγούς βιολογικών γεωργικών προϊόντων. Σχεδιάζουν να μεταμορφώσουν το εργοστάσιο σε μονάδα βιομηχανικής ανακύκλωσης. Όπως εξηγεί η Μαριαρόζα Μισάλια, πρώην εργάτρια του Μάφλοου, αυτό που θέλουν να δείξουν είναι ότι “ακόμα και χωρίς εργοδότη, το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει”. Ο Τζίτζι Μαλαμπάρμπα προσθέτει: “Μπορούμε να νικήσουμε, αν αυξήσουμε δέκα και εκατό φορές τέτοιες εμπειρίες. Αν η οικονομία των αφεντικών περνάει κρίση, πρέπει να προβάλουμε μια εναλλακτική άποψη για την οικονομία”.

Η ταινία, “Κατάληψη, αντίσταση, παραγωγή – RiMaflow”, παρακολουθεί τις δραστηριότητες και τις συζητήσεις των εργατών.

Η ταινία αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς ταινιών σχετικά με τις εργατικές “εξαγορές” στην Ευρώπη.  
_________________________

 Αναδημοσίευση από: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2015/03/blog-post_41.html,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου